Kuumaverisiä Kivennavalla

Perjantain 23.12.1917 Wiipurin Sanomissa oli pikku uutinen Kivennavalta. Otsikkona oli ”Kuumaverisiä”. Lyhyt ja ytimekäs uutinen kuului kokonaisuudessaan seuraavasti:

”Äskettäin kävi Kivennavan pappilassa kuulutuksia ottamassa pari, joista sulhanen oli 80-vuotias ja morsian lähenteli 70-vuotta”.

Eli osattiin sitä ennenkin.

Itsenäisyyden juhlavuosi on tuonut tullessaan mahdollisuuden lukea nyt myös 1910 jälkeen ilmestyneitä digitoituja sanomalehtiä netissä Kansallisarkiston kaikille avoimessa historiallisessa sanomalehtiarkistossa. Sieltäpä löytyy monenmoista uutista myös Kivennavalta. Historian tilkkutäkki- valikon alle on lisätty 15.1.1920 Karjala- lehden artikkeli rajaseudulla kukoistavasta salakuljetuksesta.

Onko maailma muuttunut sittenkään niin paljon, vaikka välineet ja ulkoinen kieli, joilla me yritämme sitä hahmottaa ja hallita ovat vähän erilaiset?

Kansalliskirjaston digitaaliseen sanomalehtiarkiston ”leikkelekirjaan” olen tallentanut muutamia sekalaisia leikkeleitä Kivennapaa koskevista uutisista, ilmoituksista ja kertomuksista lähinnä 1910-luvulta. Tuohon osioon pääsee alla olevasta linkistä. Sieltä löytyy myös muiden kuin allekirjoittaneen valitsemia leikkeitä, joiden hakusanaksi on määritetty Kivennapa.

Kansalliskirjaston digitoiduista aineistosta valittuja Kivennapa-aiheisia sanomalehtilehtileikkeitä 1910-luvulta

Luonnollisesti yksittäisten leikkeiden tutkiskeluun saa laajemman näkökulman tutustumalla ajan historiaan.

Teksti: Raimo Ranta