Historia- valikkoon on lisätty Suomen itsenäisyyden 100-vuotisen taipaleen kunniaksi uusi sivu

Sivuston Historia- valikkoon on lisätty Suomen itsenäisyyden 100-vuotisen taipaleen kunniaksi uusi sivu ”Itsenäisyyden ensimmäiset vuodet”. Ne eivät olleet kovin auvoisia aikoja, vaikka Kivennapa- kylästä kylään kirjasta on jäänyt mieleen yksi lause: ”Itsenäisyyden aika oli onnellisinta aikaa Kivennavalla.” Hieman etäämmältä katseltuna nuoremman polven silmissä itsenäisyytemme ajan ensimmäiset vuodet tuntuvat Kivennavan historiassa varsin karuilta – toisaalta hyvin mielenkiintoiselta ajalta.

Edeltävät Kivennavan sukupolvet ovat tottuneet ankariin aikoihin Kannaksen rajaseutujen pitkässä historiassa, yli on ratsastettu ja marssittu suuntaan jos toiseen vuosisatojen kuluessa, ja sitten on vielä tapeltu – suomensukuiset ja suomalaiset – keskenään. Ehkäpä tämä tottuminen epävarmuuteen on siirtynyt vuosisatojen kuluessa jo kivennapalaiseen geeniperimään ja parin vuoden kaaos ei sotke kaiken kokeneen kivennapalaisen sielun mielikuvaa Itsenäisyyden ajan onnellisesta Kivennavasta.

Teksti on referoitu olemassa olevasta jo kirjoitetusta historiasta eri teoksissa sekä Wikipediassa. Muutamia yksityiskohtia on lisätty omista muistiinpanoista Kansallisarkiston aineistosta. Kuvat on lisätty FINNA-palvelusta.

Historia-valikosta puuttuu vielä itsenäisyyden ajan loppujakson kuvaus. Jos olet kiinnostunut täydentämään historiaosuutta kotisivuillamme tai Kivennpa-Wiki sivustolla kuvin tai sanoin, niin kenttä on vapaa.

Raimo Ranta